Yavru kediler doğar doğmaz anne sütü ile beslenmeye başlarlar. Özellikle ilk 5-7 gün anneden kolostrum dediğimiz ilk anne sütü, yavruların bağışıklık sistemi gelişinceye kadar ihtiva ettiği antikorlar açısından hayati önem taşımaktadır. 30-35 günlük olduğunda yavrular annenin mamasından yavaş yavaş tırtıklamaya başlayabilirler. Bu nedenle anne kediye hem gebelik döneminde hemde emzirme döneminde yavru kedi maması veya anne kedi maması vermek daha uygun olacaktır. Bu şekilde besleme gebelik döneminde daha çok enerji ve besine ihtiyacı olan anneyi destekleyecektir. Aynı zamanda kuru mamaya alışacak yavrularımıza da iyi bir başlangıç olacaktır. 4.-8. haftalarda sütten kesilen yavru kediler yavrular için üretilen yaş kedi mamaları yada kuru mamaları ile beslenebilir. Bu besleme yavrumuz 12 aylık olana kadar devam etmelidir.

Bazı yavrular ise ne yazık ki şanslı olmayabilirler. Özellikle mart nisan mayıs aylarında sokakta yaşayan kedilerimiz için doğum süreci başlamaktadır. Genellikle annesini kaybeden yavrular, anne sütünden mahrum kalırlar. Henüz mama yeme durumuna gelemeyen  yavrular için üretilmiş anne sütü tozları bulunmaktadır. Annesiz  yavrularımızı bu toz mamalar ve biberon ile beslememiz gerekmektedir.

Yeni bir kedi sahiplendik ne yapmalıyız ?  En çok sorulan sorulardan birisidir. Özellikle de hiçbir tecrübemiz yok ise. Kediler aslında bakımı en kolay canlılardan birisidir. İlk bakışta ana ihtiyaçları mama, su ve kum dur. Öncelikle kedi sahiplendiğiniz zaman işe malzemelerini almakla başlamalısınız. Gıda olarak kedimizin yaşına ve özelliklerine uygun olan profesyonel olarak üretilmiş süper premium mamaları tercih etmemiz gerekir. Süper premium mamalar içerik olarak kedimizin yaşına ve özelliklerine göre (protein, yağ,enerji miktarı, vb. ) hayvan besleme uzmanı veteriner hekimler  tarafından ayarlanmıştır. Bundan dolayı ekstra bir takviyeye ihtiyaç duymayız. Kum olarak piyasada satışa sunulan topaklaşan kedi kumu , slika (kristal kum ) kedi kumu çam pelleti gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan birini seçip deneyerek tecrübe edebilirsiniz. Tabi ki  bu kumu koyacak bir kum kabına da ihtiyacınız olacak kum kabı olarak tavsiyemiz kapalı kedi kum kaplarıdır. Yavru kedilerde ilk zamanlarda belki gereksiz olabilir ancak, kedimiz büyüdükçe tuvaletini yapmak için bol miktarda kum kazacak ve kazarken etrafa kum saçılmasını engellemek için bu ürün oldukça kullanışlı olacaktır. Mama kabı ve su kabı olarak tavsiyemiz porselen yada çelik mama kaplarıdır. Yıpranma oranı çok düşük olduğu için plastik mama kapları gibi çizilip bakterilerin yerleşmesi için ortam barındırmaz. Eğer plastik kullanıyor isek 6 ayda bir değiştirmemiz iyi olacaktır. Taşıma en önemli konulardan birisidir. Kediler  araba sesi  köpek havlaması gibi  ses unsurlarından ürker ve çok korkarlar. Korktuklarında ise kaçmak için yer ararlar bu zamanlarda kendilerine ve size zarar vermemesi için uygun bir taşıma çantası iyi olacaktır. Kedimize göre birde tarak edinmemiz gerekir. Taraklar kullanılış şekli ve kedinizin tüy yapısına göre seçilmelidir. Yavruluk döneminde tarak kullanımı gereksiz gelebilir. Bu yanlış bir düşüncedir. Eğer yavruluk döneminde kedimize tarama alışkanlığı kazandırmazsak büyüdüğünde taranmak istemeyecektir. Boşa kürek çekmek gibi olsada ilk zamanlarda yapılan tarama antremanları ilerisi için oldukça faydalı olacaktır.

Aşağı yukarı en elzem malzemelerimizi aldık şimdi sıra kedimiz  ile tanışmak ve malzemelerle onu tanıştırmak. Eve ilk geldiğimizde kedimizi eve tanıştırmamız gerekmektedir. Öncelikle kedimizin kumunu hazırlamalıyız. Kedimizi ilk olarak kumuna koyup evi keşfetmeye kumundan başlamasını sağlarsak kumuna ulaşacağı yolu unutmayacaktır. Kedimiz eğer yavru ise genellikle zamanınızı geçirdiğiniz yere kumun uzak olmamasına özen gösteriniz. Yavru kediniz sizinle oynarken tuvaleti geldiğinde kuma yetişememesini istemeyiz. Daha sonra yaşam alanınıza yakın kumuna çok yakın olmayan bir bölgeye de mamasını ve suyunu koyunuz. Daha sonra kediniz ile yaşamanın tadını çıkartabilirsiniz. Soru ve görüşleriniz için BEYLİKDÜZÜ LİVA VETERİNER KLİNİĞİ ile 0212 856 00 06 nolu telefondan iletişime geçebilirsiniz.

Kedilerde aşılama 60 günlük olduklarında KARMA AŞI ile başlar. Aşılma öncesinde kedimizin sağlıklı olması ve parazitlerinden arınmış olması gerekir. Bunun için de iç parazitleri için İÇ PARAZİT İLACI (halk arasında KİSTAŞISI olarak bilinir) ve dış parazit ilacı uygulanması gerekir. Eğer parazit problemi var ise parazitlerinden arındırdıktan sonra İLK KARMA AŞI yapılır. Karma aşı kedimizi feline rhinotracheitis , calicivirus ve panleukopenia virüslerine karşı kedimizi korur . 3-4 hafta sonra tekrarı yapılmalıdır. Daha sonra Leukemia aşısı ( LÖSEMİ AŞISI , FeLV ) yapılmalıdır. Bu aşı kedimizi leukemia virüsüne karşı korur. Bu aşının da 3-4 hafta sonra tekrarının yapılması gerekir. Bu aşılar tamamlandıktan sonra ise KUDUZ AŞISI yapılır. Kuduz aşısı tek doz olarak uygulanmaktadır. Bu aşılar kedimizi hastalıklara karşı bir yıl koruduğu için her sene tek doz olmak üzere bir doz tekrarlarının yapılması gerekmektedir. Parazit uygulamaları ise iki ayda bir düzenli olarak yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki parazit ilaçları ve kuduz aşısı insan sağlığı ve pet sağlığı için, diğer aşılar ise sadece pet sağlığı için önem taşımaktadır.

Kısırlaştırma operasyonu erkeklerde kastrasyon dişilerde ise ovariohisterektomi diye adlandırdığımız cerrahi operasyonlar bütünüdür. Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma aşağı-yukarı aynı şekilde uygulanmaktadır. Kastrasyon erkeklerin testislerinin testis torbasından çıkartılması olayıdır. Ovariohisterektomi ise dişilerin yumurtalık ve rahiminin çıkartılması olayıdır. Peki kısırlaştırma nasıl yapılır?

Dişilerde kısırlaştırma yapılacak bölgedeki tüyler traşlanır. Daha sonra operasyon bölgesi tıbbi sabunla (scrub) yıkanır ve kurulanır. Akabinde alkol ve dezenfektan ile bakterilerden temizlenir. Bu işlemlerin ardından steril operasyon bezi örtülür. Tekrar alkol yıkaması yapılır ve küçük bir kesi (ensizyon ) uygulanır. Bu işlemlerin ardından yumurtalık ve rahim çıkarılır. Sonrasında kas dokusu, deri altı bağ dokusu ve deri kendiliğinden emilebilen ipler ile dikilir. Yaklaşık olarak yaranın kapanması 10-14 gün sürer ve gerekiyor ise dikişler alınır.

Erkeklerde ise aynı işlem testis torbasına uygulanır ve testisler çıkartılır. Farklı olarak erkek kedilerde testis torbasına dikiş uygulanmamaktadır.

Kısırlaştırma ücreti ne kadar?

Kısırlaştırma fiyatı erkek ve dişilerde farklılıklar göstermektedir. Dişi operasyonları erkek operasyonlarına göre biraz daha komplike olduğu için biraz daha fazladır. Operasyon ücreti Beylikdüzü veteriner kliniği : Liva veteriner kliniğinde İstanbul Veteriner Hekimler Odasının belirlemiş olduğu fiyat geçerlidir.

Hastalığın tanımı

Feline parvo virüsün neden olduğu özellikle genç kedilerin çok bulaşıcı, lökopeni ( beyaz kan hücrelerinin azalması ) ile karakterize dağılım ve öldürme oranı çok yüksek bir viral enfeksiyonudur. Parvo virüs enfeksiyonları birçok karnivoru etkiler. Köpekleri etkileyen canin parvo virüs ( CPV-2 ) ile aynı grupta yer alır ve kanlı ishal ortak sonucudur. Sonucu ölüm ile sonuçlanan hastalar genellikle çok genç kedilerdir.

Bulaşma

Feline parvo virüs tüm vucut sekresyonlarıyla yayılabilsede en önemli sebep enfekte kedi dışkısıdır. Bununla birlikte enfekte kedi enfekte tuvalet kabı mama kabı ve benzeri materyaller hastalığın yayılmasında etkilidir. Belirtileri ve tanısı

Enfeksiyon genellikle 3 ila 5 aylık yarularda görülür. erişkin ve aşılı kediler hastalığa karşı bağışıktır. Genellikle ateş, halsizlik,kusma, kanlı ishal ( bazen kansız da olabilir ) ve ishal ve kusmaya bağlı şiddetli genel su kaybı olarak yavru kedilerde görülür erişkinlerde asemptomatik de (hastalık belirtisi olmadan ) görülebilir.

Tedavi ve korunma

Gelişen ilaçlar ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak erken teşhis çok önemlidir. Uygulanan tedavi buna göre sonuçlanmaktadır. Ama en önemlisi korumadır. Bu yüzden kedilere bu hastalıktan koruma amaçlı kedi karma aşısı uygulanmalıdır. Özellikle yavru kedilere ilk aşılamadan 3-4 hafta sonra rapel doz uygulanmalıdır.

Hastalığın tanımı

Kedilerin Enfeksiyöz Peritonitisi (FIP) kedi coronavirüslerinin (FCoV) neden olduğu bir enfeksiyondur. Coronavirüsler birçok memeli hayvanda bulunur ve hastalık oluştururlar. Corona virüsler RNA gen formuna sahip oldukları için çok fazla mutasyona uğrar ve hastalık yapma kabiliyetleri değişir. Bu sebepten dolayı kedilerde corona virüs etkileri değişmektedir. FIP formlarını oluşturuken özellikle kedilerin bağışıklık sistemleri hastalığın oluşumuna etkilidir. Bağışıklık sistemi iyi olamayan hayvanlarda virüsler çok hızlı ürer ve hastalıkyapma kabiliyetleri artar. Çok genç, yaşlı, aşırı stresli, opere edilmiş, vb. kedilerde görülme ihtimali dah yüksektir.

Bulaşma

Bulaşma genelliklle taşıyıcı kedilerin dışkılarıyla diğer kedilere saçılır. Dışkıdan yada salya ve burun akıntısı gibi sıvılardan alınan FCoV vucuda girer ve enfeksiyonu başlatır. Özellikle bir arada yaşayan kedilerde çok çabuk yayılır.

Belirtileri ve tanısı

FIP in vucuda giriş ve sonrasında hastalık oluşturma süresi oldukça değişken ve giniştir. 2 ay – 5 yaş aralığında görülebilr. Genellikle görülme yaşı 6 ay ile 2 yaş arasındadır. ( evden hiç dışarıya çıkmamış 2-3 yaşındaki kedilerde sıklıkla görülür. sebebi 2-3 aylıkken aldığı virüs olabilmektedir.)

FIP in efüzif (sulu FIP) ve non-efüzif (kuru FIP) olmak üzere iki formu vardır. Efüzif formun tanısı non- efüzife nazaran daha kolaydır. Efüzif formda karın bölgesinde ve-veya akciğer keselerinde sıvı brikimi karakterize olduğu için teşhise yardımcı olmaktadır.

Hastalanan kedilerde genellikle ateş, iştah kaybı, hızlı zayıflama, sarılık, ve retinada kanama odakları görülebilir.

Tedavi ve korunma

Feline infeksiyoz peritonitisin etkin bir tedavi şekli yoktur. Destek tedavi ile kedinin yaşam standartları üst seviyede tutulmaya çalışılır. Halen yapılan çalışmalarda kullanılacak etkin tedavi metodları geliştirilmektedir.

Kısırlaştırma operasyonu erkeklerde kastrasyon dişilerde ise ovariohisterektomi diye adlandırdığımız cerrahi operasyonlar bütünüdür. Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma aşağı-yukarı aynı şekilde uygulanmaktadır. Kastrasyon erkeklerin testislerinin testis torbasından çıkartılması olayıdır. Ovariohisterektomi ise dişilerin yumurtalık ve rahiminin çıkartılması olayıdır. Peki kısırlaştırma nasıl yapılır?

Dişilerde kısırlaştırma yapılacak bölgedeki tüyler traşlanır. Daha sonra operasyon bölgesi tıbbi sabunla (scrub) yıkanır ve kurulanır. Akabinde alkol ve dezenfektan ile bakterilerden temizlenir. Bu işlemlerin ardından steril operasyon bezi örtülür. Tekrar alkol yıkaması yapılır ve küçük bir kesi (ensizyon ) uygulanır. Bu işlemlerin ardından yumurtalık ve rahim çıkarılır. Sonrasında kas dokusu, deri altı bağ dokusu ve deri kendiliğinden emilebilen ipler ile dikilir. Yaklaşık olarak yaranın kapanması 10-14 gün sürer ve gerekiyor ise dikişler alınır.

Erkeklerde ise aynı işlem testis torbasına uygulanır ve testisler çıkartılır. Farklı olarak erkek kedilerde testis torbasına dikiş uygulanmamaktadır. 

Köpek Kısırlaştırma ücreti ne kadar?

Kısırlaştırma fiyatı erkek ve dişilerde farklılıklar göstermektedir. Dişi operasyonları erkek operasyonlarına göre biraz daha komplike olduğu için biraz daha fazladır. Operasyon ücreti Beylikdüzü veteriner kliniği : Liva veteriner kliniğinde İstanbul Veteriner Hekimler Odasının belirlemiş olduğu fiyat geçerlidir. 

Hemen Bize Ulaşın

Evcil dostlarınızın sağlığı bizim için bir sorumluluktan çok bir tutku. Onların mutluluğu ve sağlığı, sizin memnuniyetinizle birlikte en büyük önceliğimizdir. Kliniğimizde sevgi ve özenle sunulan hizmetlerimiz, dostlarınızın uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için her zaman yanınızda olacaktır.